Sarı Kantaron Yağı Faydaları

Sarı Kantaron Yağı Faydaları

Sarı Kantaron Yağı Faydaları ve Nerelerde Kullanılır?

Cilt ve bağırsak dostu olan sarı kantaron yağının faydaları nelerdir, nerelerde ve nasıl kullanılır? Tercihini doğal ürünlerden yana kullananlar, dünyanın hemen her yerinde yetişebilen, sapsarı sevimli çiçekleriyle tanınan bitkiyi; kuru, yağ ve çay formunda tüketebilirler.

Ilıman iklimlerde yetişen kantaron bitkisi halk arasında: binbirdelikotu, kuzukıran, kılıçotu, yaraotu veya kanotu olarak anılır. Alternatif tıbbın yüzyıllardır faydalandığı sarı kantaron otunun yağı, bitkinin çiçek ve yaprakları kullanılarak elde edilir. Doğal yağ içindeki bileşenler başta;

  • Cilt onarımı,
  • Yanık ve yaralarda,
  • Ağrı hissinde azalmaya yardımcı olarak kullanılırken,
  • İltihap önleyici olarak da tercih edilir.

Antibakteriyel özelliklere sahip kantaron yağı faydaları arasında: yara ve uçuk tedavisi ve romatizmal ağrıların hafifletilmesi sayılabilir. Güçlü etkilere sahip olan yağ, ilaçlarla etkileşime girebileceği için uzman hekim tavsiyelerine uyulmalı ve önerilen günlük doz aşılmamalıdır.

Sarı Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Otsu bir bitki olan sarı kantaronun çiçek ve yaprakları toplanır. İyi kalitede sızma zeytinyağıyla birleştirilerek güneşte bekletilir. Yağın rengi iyice kırmızıya döndükten sonra elde edilen sarı kantaron yağı fitoterapi uzmanları ve aromaterapistler tarafından bitkisel tedavilerde kullanılır.

  • Antioksidan açısından zengin bir içeriğe sahip olan yağ aynı zamanda: organik asitler, hiperisin, hiperforin ve biyoflavonoidlerden de zengindir.

Doğru zamanda toplanan bitkinin zeytinyağıyla özdeşleşmesi için güneş ışığında beklemesi gereken süre yaklaşık 4-6 haftadır. Süzülerek koyu renk bir şişeye alınan yağ, son kullanma tarihine kadar tazeliğini muhafaza ederken şifalı özelliklerini de korur.

Sarı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler dendiğinde ilk akla gelenler arasında yer alan sarı kantaron yağı kullanımı ülkemizde son derece yaygındır. Alternatif tıp ve bitkisel destek ürünleri pek çok farklı amaçla kullanılabilir. Kronik hastalığı olanların, düzenli ilaç kullananların ve besin alerjisi olanların sarı kantaron yağı kullanmadan önce hekimlerine danışmaları tavsiye edilir.

  • Yara ve Kesik Tedavisi

Sarı kantaron yağı özellikle Anadolu'da yanık, yara ve kesik tedavisinde harici olarak kullanılır. Mantar, virüs ve bakteriler üzerinde etkili olan içeriği sayesinde yağ böcek ısırmalarından cilt yaralarına kadar geniş bir alanda etkilidir.

  • Sindirimi Rahatlatır

Özelliğiyle kabızlık ve gaz kramplarında karın bölgesine sarı kantaron yağı ile saat yönünde dairesel hareketlerle masaj yapmak rahatlatmaya yardımcı olabilir.

  • Saçta Kepek, Pullanma Sorunlarında Yardımcı Olabilir.

Saçta kepek, pullanma gibi sorunlarda saç diplerine uygulanıp 10 dakika bekletildikten sonra saçı ıslatmadan şampuanlayarak ardından durulayabilirsiniz. 

  • Stres, Kaygılarda Rahatlatıcı

Hafif depresyon tedavisinde sarı kantaron yağı nasıl kullanılır? Yağ formu stres kaynaklı depresyon tedavisinde rahatlatıcı masaj  yağı olarak tercih edilir. Duygu durum değişikliklerinden uykuya dalmada zorluğa, sıcak basmalarından gece terlemelerine kadar pek çok dönemsel sorun için rahatlamaya yardımcı olur. Kullanım öncesi doktora danışılmalıdır.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Cilt üzerindeki sorunlarda kullanım önerisi: Yara, yanık, böcek sokması, sıyrık ve güneş hassasiyetlerinde 10 damla kadar sarı kantaron yağı bölgeye sürülerek hafif ve dairesel hareketlerle masaj yapılarak yedirilmelidir.

Sarı Kantaron Yağı Güneşe Karşı Hassasiyet Yapar mı?

Sarı Kantaron yağı, foto sensitizan etkiye sahiptir, cilt üzerinde güneşe karşı hassasiyet, güneş lekesi gibi etkiler yaratabilir. Uygulama sonrası direkt güneş ışığına çıkılmamalıdır. 

Back to blog